Фьонът над летище София натовари работата на ръководителите на полети | ДП РВД
21 Мар
2018

Фьонът над летище София натовари работата на ръководителите на полети

Силният вятър създаде затруднения на авиацията на 17 и 18 март, заради високата си скорост, внезапните пориви и посоката, която се явява странична на пистата на летище София. Максималната сила на вятъра достигна 22м/с или 80 км/ч.  Екипажите на самолетите са докладвали за срез на вятъра през цялата нощ, а ръководителите на полети на BULATSA са проявили изключителен професионализъм при обслужване на въздушното пространство.

Явлението се нарича фьон и се проявява през студеното полугодие, когато под влияние на средиземноморски циклон, над страната с висока скорост нахлува топъл въздух, обтича планината Витоша и ускорявайки се, се спуска над Софийското поле като повишава температурите над нормалните за сезона.

Наблюдаваните турбулентност и срез на вятъра (промяната на скоростта и/или посоката на вятъра от една точка в пространството до друга), създават дискомфорт на пътниците, усложняват работата на екипажите, както и работата на ръководителите на полети.

Работата на метеоролозите на BULATSA също беше увеличена, тъй като от тях се иска да дадат максимално точна прогноза за скоростта на вятъра, посоката му и времетраенето на явлението. Тези въпроси засягат както професионалистите, така и гражданите и се налага информацията да бъде подавана своевременно. Добрата съвместна координация даде резултати и в критичните дни не се стигна до инциденти.

Честа практика в такива ситуации е самолетите да преминат на втори кръг и да кацнат малко по-късно при по-подходящи условия.

На графиката по-долу са изобразени средната скорост, в синьо, и поривите на вятъра, в червено, по данни от летищната метеорологична наблюдателна система.