BULATSA УЧАСТВА В ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ПО ПРОЕКТА GRADE | ДП РВД
01 Ное
2019

BULATSA УЧАСТВА В ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ПО ПРОЕКТА GRADE

BULATSA участва в Ден на отворените врати за полетни изпитания по проект GRADE, които се проведоха в италианския авиокосмически изследователски център (CIRA) в град Капуа, Италия.

Президентът на CIRA Пауло Анунциато, откри събитието и приветства участниците, а ръководителя на проекта, Антонио Витале представи постигнатите резултати до момента и обяви следващите дейности.

Целта на симулациите беше да се докаже приложимостта на SESAR, решения #51, #55 и #103 за въздухоплавателни средства от леката авиация с общо предназначение, изпълняващи полети по правилата за визуални полети (ПВП). Изпитанията включваха съвместни полети в реално време на малък самолет P92 Echo Super, използван от CIRA като т.нар. „летяща лаборатория“ за аеронавигационни изследвания (FLARE - Flying Laboratory for Aeronautical Research) и преминаха съгласно предварителното планиране.

„Летящата лаборатория“ беше оборудвана с мобилно устройство тип таблет, който демонстрира възможността за безопасно провеждане на този тип полети, като използваната програма е специално разработена от фирма NAIS.

GRADE е пан-европейски проект, който има за цел да демонстрира възможността въздухоплавателните средства от леката авиация с общо предназначение, изпълняващи полети по правилата за визуални полети, да използват концепциите на програмата SESAR, за да се интегрират във въздушното пространство и на летища, предназначени за търговската авиация.

BULATSA участва в проекта заедно ситалианския авиокосмически изследователски център (CIRA), координатор на проекта, немския център за аеронавигационни и космически изследвания DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V.), ДАНО на Малта – MATS (Malta Air Traffic Services), италианската технологична компания–NAIS(Nextant Applications & Innovative Solution S.r.l.), техническия университет в Брауншвайг – TUBS (Technische Universitaet Braunschweig) и университета UPTH (Università degli Studi di Napoli Parthenope) в Неапол.

Повече информация за проекта GRADE може да намерите  на  www.gradeproject.eu и https://www.bulatsa.com/deynosti/proekti/mezhdunarodni-proekti/grade-gnss-solutions-increased-ga-and-rotorcraft-airport