Среща на изпълнителните директори на Gate One в София издига сътрудничеството между водещите ДАНО в региона на следващото ниво. | ДП РВД
11 Дек
2019

Среща на изпълнителните директори на Gate One в София издига сътрудничеството между водещите ДАНО в региона на следващото ниво.

Изпълнителни директори и представители на 13 ДАНО от Централна и Източна Европа, членове на координационната платформа Gate One, се срещнаха в София, България, за да обсъдят своите стратегически цели и работна програма в контекста на променящата се среда в Единното европейско небе (ЕЕН). На срещата изпълнителните директори се съгласиха за важността на укрепването на стратегическата позиция на Gate One на европейско ниво и техниките му за сътрудничество, носещи оперативни ползи за изпълнението на ЕЕН, и подчертаха главната му роля като ключов участник в процесите на вземане на решения в европейското УВД.

Председателят на Gate One и изпълнителен директор на HungaroControl, г-н Корнел Сжепеси, заяви: „Тази регионална платформа за сътрудничество между ДАНО е основата на нашия общ успех. Подготвяйки се за бъдещите предизвикателства, сътрудничеството никога не е било толкова важно при разработването на нови концепции в УВД или при създаването на бизнес модела на ДАНО за следващото десетилетие. Работната програма на Gate One за 2020 г. ще ни позволи да се справим с кризата с капацитета и да засилим стратегическите си позиции в координация с CANSO Европа.“

Срещата в София направи плодотворна дискусия относно плана за действие на Gate One за 2020 г., като акцентира върху приложимостта на изразяването на общи позиции по главни теми, като възникващи концепции в УВД, нови бизнес модели за доставчици на данни за въздушното движение, бъдещото икономическо регулиране на ДАНО и бъдещето на Единното европейско небе.