ДП РВД и ROMATSA проведоха симулации в експерименталния център на Евроконтрол | ДП РВД
09 Ное
2015

ДП РВД и ROMATSA проведоха симулации в експерименталния център на Евроконтрол

ДП РВД и ROMATSA проведоха симулации в реално време за въвеждане на въздушно пространство за свободно планиране на полети (FRA) през нощта в рамките на функционалния блок DANUBE FAB. Експерименталният център на Евроконтрол в Бретини, Франция, отвори врати и представи актуална информация за развитието на DANUBE FAB и последните постижения пред заинтересованите страни от ЕС, съседните държави, INEA, ICAO, IATA и др. Целта на симулациите  е да се определят условията, при които FRA операциите може безопасно, ефективно и при допустимо натоварване за ръководителите на полети да разширят приложението от нощен до денонощен режим.

Полетите през България и Румъния ще стават по-бързи, безопасни и евтини, тъй като авиокомпаниите сами чертаят маршрутите, по които прелитат. Свободните маршрути са прелюдия към падането на въздушните граници в Европа, заяви генералният директор на ДП РВД Георги Пеев.

ДП РВД и ROMATSA въведоха FRA през нощта на национално ниво още през ноември 2013 година и дадоха възможност на ползвателите свободно да планират своите маршрути, като използват маршрутните точки и радио навигационни средства. Те се ангажираха да създадат условия за прилагане на FRA през нощта във въздушното пространство на DANUBE FAB до края на 2016 година.