DANUBE FAB бе домакин на първия семинар за ефективност между ФБВП | ДП РВД
01 Фев
2018

DANUBE FAB бе домакин на първия семинар за ефективност между ФБВП

DANUBE FAB бе домакин на първия семинар за ефективност между Функционални блокове въздушно пространство (ФБВП), който се проведе на 31 януари и 1 февруари 2018 г. Участие в семинара взеха представители на FABCE, FABEC, Балтийския ФБВП и BLUE MED FAB, както и делегати от Република Македония, в качеството на наблюдатели на DANUBE FAB. 

Централните теми на дискусиите бяха ефективността на мрежата за Управлението на въздушното движение (УВД) и еволюцията на схемите за ефективност и таксуване през третия референтен период (RP3). Участниците обсъдиха променливостта на трафика и ефекта ѝ върху ефективността, както и фрагментацията в управлението на въздушното движение. Ключовите области за ефективност на околната среда и капацитета също бяха посочени като фокус на ФБВП. Разгледани бяха и препоръките на доклада на Европейската Сметна палата. 

Семинарът предостави платформа на различните ФБВП да обменят вижданията си с оглед предстоящите промени в Регламентите за ефективност и таксуване за RP3. Всички заинтересовани страни ще продължат своето активно сътрудничество, като съществуването на непредвидени фактори извън тях, които могат да повлияят на ефективността, също трябва да се вземе предвид в RP3 и в бъдещото законодателство за Единно европейско небе.  

Отчитайки важността на темата, на 15-16 май 2018 г. във Варшава ще се проведе специален семинар "Променливост във въздушния трафик и въздействието ѝ върху ефективността на УВД".