BULATSA участва в Ден на отворените врати за полетните изпитания по проекта GRADE | ДП РВД
18 Сеп
2019

BULATSA участва в Ден на отворените врати за полетните изпитания по проекта GRADE

BULATSA участва в Ден на отворените врати за полетните изпитания по проекта GRADE, които се проведоха в централата на DLR в град Брауншвайг, Германия.

Целта на симулациите беше да се докажат приложимостта на SESAR решения #51, #55, #103 и #113 за авиацията с общо предназначение и хеликоптерите. Изпитанията включваха съвместни полети на малък самолет Cessna и хеликоптер EC135 по различни маршрути със сближаващи се под безопасния минимум траектории.

Въздухоплавателните средства бяха оборудвани със специално разработени от DLR и Техническия университет в Брауншвайг (TUBS) технологии, позволяващи безопасното провеждане на такива полети. Показани бяха двата вида интерфейси, както и записи от вече проведените тестове.

Съгласно плана на проекта GRADE, през месец октомври 2019  предстоят още една серия полетни изпитания, които ще се проведат в италианския авиокосмически изследователски център (CIRA) в град  Капуа, Италия.

GRADE е пан-европейски проект, който има за цел да демонстрира възможността въздухоплавателните средства от авиацията с общо предназначение и хеликоптерите да използват концепциите на програмата SESAR, за да се интегрират във въздушното пространство и летищата.

BULATSA участва в проекта заедно с италиански аерокосмически изследователски център и координатор на проекта CIRA (Centro Italiano Ricerche Aerospaziali ScpA), немския център за аеронавигационни и космически изследвания DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V.), ДАНО на Малта - MATS (Malta Air Traffic Services), италианската технологична компания -NAIS (Nextant Applications & Innovative Solution S.r.l.), техническия университет в Брауншвайг - TUBS (Technische Universitaet Braunschweig) и университета UPTH (Università degli Studi di Napoli Parthenope) в Неапол.

Повече информация за проекта GRADE може да намерите  на  www.gradeproject.eu и https://www.bulatsa.com/deynosti/proekti/mezhdunarodni-proekti/grade-gnss-solutions-increased-ga-and-rotorcraft-airport

 

photo by DLR