BULATSA откри Оперативен център за информационна сигурност | ДП РВД
29 Юни
2018

BULATSA откри Оперативен център за информационна сигурност

BULATSA откри Оперативен център за информационна сигурност (Security Operations Center – SOC). Проектът за изграждането му е изпълнен чрез съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейската комисия, по програма Механизъм за свързване на Европа (Connecting Europe Facility).

Проектът е единствен по рода си в рамките на проектите, които се изпълняват към момента с финансиране от Европейската комисия и следва изцяло най-новите тенденции в областта на защита от кибер-заплахи.

Оперативният център е цялостно решение, което ще предостави ефективна защита срещу кибер-заплахи на ИТ инфраструктурата на BULATSA, включително летищните центрове за обслужване на въздушното движение във Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица.

Платформата обхваща хора, процеси и технологии, участващи в контрола и наблюдението на мрежата, реакцията при инциденти, изследването и активното търсене на известни или неизвестни, конвенционални и съвременни кибер-заплахи.

За момента BULATSA е единственият доставчик на аеронавигационно обслужване на Балканите,  реализирал успешно аналогичен проект.

Финансирането по проекта ще продължи и през 2019 г., като в този период ще бъдат реализирани фини донастройки и допълнителни подобрения на системите.