BULATSA има най-модерната инфраструктура за аеронавигационно обслужване | ДП РВД
03 Май
2018

BULATSA има най-модерната инфраструктура за аеронавигационно обслужване

BULATSA представи своята модерна инфраструктура за аеронавигационно обслужване пред участниците във форума „AUSTRIA SHOWCASE - ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА “.

Г-н Веселин Стоянов, директор "Европейски програми, проекти и стратегии", подчерта голямото значение на модерните средства, с които BULATSA разполага, за качественото обслужване на самолетите  в българското въздушно пространство. Сред тях са съвременната автоматизирана система за обслужване на въздушното движение, новите Mode S радари за обслужване на прелитащия трафик и зоната на летище София,  комуникационните и навигационни системи и средства, новата линия за предаване на данни между въздуха и земята (DATALINK), 3D симулатор за обучение на летищните кули и др.

До 2020 г. BULATSA планира внедряването на нова система за аеронавигационна информация, разширяване на системата за наблюдение на самолетите, оперативен център за информационна сигурност и др. Водеща роля при развитието на аеронавигационната инфраструктура на BULATSA има Европейската програма за модернизиране на системите за обслужване на въздушния трафик – SESAR, в която BULATSA активно участва.

Форумът „AUSTRIA SHOWCASE - ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ е организиран под патронажа на Федералния президент на Република Австрия г-н Александър Ван дер Белен. В него участват водещи български и австрийски фирми в областта на транспортната инфраструктура.