BULATSA и IATA ще разработват стратегия за въздушното пространство на България | ДП РВД
27 Фев
2018

BULATSA и IATA ще разработват стратегия за въздушното пространство на България

BULATSA се договори с Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) да разработят и внедрят стратегия за националното въздушно пространство на България на официална среща между генералния директор Георги Пеев и Регионалния вице-президент на IATA за Европа Рафаел Шварцман.

Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си по тази инициатива, насочено към предоставяне на ползи за пътуващите, подпомагайки ръста на националната икономика и конкурентоспособността на авиационния сектор на България.

Очаква се броят на използващите въздушен транспорт в България да се увеличи два пъти през следващите 20 години и страната да продължи да усъвършенства своето въздушно пространство и мрежата за УВД, за да гарантира безопасността на полетите и контрола на разходите, въглеродните емисии и закъсненията.

Успешната модернизация на въздушното пространство се очаква да създаде значителни ползи, като създаде допълнителни €628 милиона БВП и 1,300 работни места годишно до 2035 година, стана ясно на срещата между двете делегации.

BULATSA и IATA се ангажираха да работят съвместно и с всички заинтересовани страни в областта на авиацията за разработването и внедряването на националната стратегия в подкрепа на инициативата Единно европейско небе (ЕЕН). Основните аспекти обхващат лидерската роля и колективния подход на заинтересованите страни, управлението на въздушното пространство и техническата модернизация на системите за УВД.

„Приветствам тази инициатива, която ще подпомогне постоянното развитие на нашата техническа и оперативна дейност. Разработването на национална стратегия за въздушното пространство ще задълбочи доброто сътрудничество с нашите клиенти и партньори и ще допринесе за постигане на високите цели на ЕЕН. Реализацията на ключовите проекти, свързани с реорганизацията на въздушното пространство и с възможностите за справяне с високите нива на въздушния трафик, в съчетание с нарасналата комплексност на оперативната дейност, разширяват основата за реализация на амбициозните цели на BULATSA.”, заяви генералният директор Георги Пеев.

"България ще заеме още по-важно място в европейското въздушно пространство след увеличаването на трафика запад-изток през идните години. В същото време България представлява бързо развиващата се икономика, която също ще отбележи значително нарастване на пътнико-потока. Осигуряването на оптимизирано въздушно пространство за справяне с нарастващия трафик ще бъде от полза не само за България, но и за широката европейска общност. Доколкото в момента България е поела председателството на Европейския съюз, този ангажимент за изграждане на национална стратегия за въздушното пространство е конкретен знак за изпълнението от нейна страна на стратегическа лидерска роля. Поздравяваме BULATSA за умението да вижда в перспектива и очакваме да работим съвместно за успешното модернизиране на въздушното пространство.”, отбеляза по-рано по темата генералният директор на IATA Александър де Жуниак.

Българската национална стратегия за въздушното пространство ще включва задълбочаване на координацията за по-ефективни маршрути, оптимизация на въздушното пространство на регионално ниво, както и между регионите, увеличаване на капацитета при гарантиране нивата на безопасност, подобряване навременността на полетите и по-добро споделяне на информация в европейската мрежа за въздушен транспорт.