BULATSA и AIRBUS с обща демонстрация на Световния конгрес на УВД в Мадрид | ДП РВД
07 Мар
2018

BULATSA и AIRBUS с обща демонстрация на Световния конгрес на УВД в Мадрид

Ръководители на полети от BULATSA, заедно с инженери от AIRBUS Aircraft и AIRBUS Defence and Space, участват в тридневна съвместна демонстрация на интегрирането на два прототипа на SESAR 2020 по време на Световния конгрес за УВД, който се провежда в Мадрид от 6 до 8 март.

Прототипите са разработени в рамките на SESAR PJ.10 Solution 10.02a – Tactical Encounter Solver Assistant (TESLA) от AIRBUS Defence and Space и BULATSA, и в рамките на SESAR PJ.18 Solution 18.04 – PAS@ATM от AIRBUS Aircraft.

Прототипът TESLA е разработен, за да подпомага ръководителите на полети в разрешаването на потенциални конфликти в летищни райони със средна и висока гъстота на трафика с цел тактическо управление на сепарацията. Той ще оценява тяхната работа и ще дава различни варианти за предотвратяване на конфликтите чрез анализ на траекториите на въздухоплавателните средства и предлагане на действия за разрешаване на всяка конкретна ситуация.    

Прототипът PAS@ATM е емулатор на 4-измерни данни за траекториите на полетите, получавани от бордните компютри на въздухоплавателните средства и предавани до наземните системи чрез линия за предаване на данни земя-въздух. Усъвършенстваната с тяхна помощ 4-измерна траектория се използва за пръв път в наземно приложение за УВД за подобряване на точността при тактическото управление на сепарацията.