Посещение на генералния директор на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването ЕВРОКОНТРОЛ | ДП РВД
05 Сеп
2013

Посещение на генералния директор на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването ЕВРОКОНТРОЛ

Генералният директор на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването ЕВРОКОНТРОЛ г-н Франк Бренер пристига в България на 9 септември 2013 г., за да се срещне с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Данаил Папазов. В рамките на двудневната му визита е предвидена среща и с г-н Диян Динев, генерален директор на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДП РВД) и г-н Минчо Цветков, главен директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА).

На 10 септември 2013 г., от 10:30 ч., в Единния център за управление на въздушното движение на ДП РВД, между г-н  Бренер, г-н Папазов и г-н Диян Динев ще се проведе отворена за медиите среща, по време, на която ще бъде обсъдено дългосрочното сътрудничеството на ЕВРОКОНТРОЛ с Република България.

Г-н Франк Бренер заема поста Генерален директор от началото на 2013 г. В днешния контекст на трансформация на европейската система за управление на въздушното движение и отговорностите на ЕВРОКОНТРОЛ за управление на мрежата и контрол на ефективността, г-н Бренер е сред най-важните фигури в областта на гражданското въздухоплаване в Европейския съюз.

България е страна-членка на организацията ЕВРОКОНТРОЛ от 1997 г. и към днешна дата следва устойчивата политика в посока модернизация на българските летища и стриктно изпълнява инвестиционна програма за гарантиране на капацитета на въздушното пространство от страна на националния доставчик на аеронавигационно обслужване – ДП РВД.  През 2012 г. Република България е в челната тройка на страните (заедно с Малта и Норвегия) по изпълнение на разчетите за разходна ефективност - отличен пример за повишаване на ефективността на системата на международно ниво.

Посещението на генералния директор на ЕВРОКОНТРОЛ показва важността на стратегическото партньорство с България в европейски и регионален мащаб и високата оценка на ролята на ДП РВД за успешното развитие на европейската система за управление на въздушния трафик.