Победителят в конкурса за слоган “50 години BULATSA” получи дрон | ДП РВД
30 Авг
2018

Победителят в конкурса за слоган “50 години BULATSA” получи дрон

Кръстникът на кампанията “50 години BULATSA” Николай Кръстев получи днес голямата награда в конкурса за слоган за предложението си „50 години чертаем пътища в небето“ . Генералният директор Георги Пеев връчи на победителя дрон DJI Mavic Air WH и препоръча да спазва правилата за използването му. Николай Кръстев посети и Оперативния център и Кулата на BULATSA,  откъдето се обслужва трафикът във въздушното пространство над страната ни.
„Впечатлен съм от работата на ръководителите на полети и съм щастлив, че ще съм част от юбилея на BULATSA. Смятам, че слоганът „Чертаем пътища в небето“ отразява същността на тази отговорна професия. За мен ръководителите на полети са архитектите в небето, защото трябва по най-безопасния начин да преведат всеки полет по пътя му от едно летище до друго. Повечето от нас, обикновените хора, не си и представят каква отговорност стои зад тази професия“, каза Николай Кръстев.

Според правилата за безопасно използване на дронове , той ще бъде отговорен за всеки полет на своето дистанционно управляемо (безпилотно) въздухоплавателно средство след получаване на писмено разрешение от ГД ГВА в резервирано за целта въздушно пространство.

Използването на дрон без разрешение от ГД ГВА подлежи на глоба от 1 000 до 10 000 лева по чл. 144, т. 5 от Закона за гражданско въздухоплаване. Дронът трябва да се държи в полезрение и в границите на резервираното за целта въздушно пространство и на безопасна дистанция от хора или тяхното имущество.

Задължително е използването на дронове да става далеч от летища и летателни площадки, както граждански, така и военни.