CANSO призова за действия за запазване стабилността на авицията | ДП РВД
24 Мар
2020

CANSO призова за действия за запазване стабилността на авицията

Пандемията COVID-19 вкара авиационната индустрия в безпрецедентна криза и сега са необходими действия, за да се поддържа стабилността и устойчивостта на цялата авиационна система и да се запази безопасността на небето ни в бъдеще, апелира CANSO - асоциацията, която представлява индустрията за Управление на въздушното движение (УВД).

CANSO настоятелно призовава държавите да защитят Доставчиците на Аеронавигационно Обслужване (ДАНО) от финансов крах.

Индустрията за УВД е под силен натиск , а приходите на ДАНО са пряко свързани с обема на въздушния трафик, който контролират. Затова те са изключително уязвими към драстичното намаляване на въздушния трафик, което в момента се наблюдава в целия свят.

„За съжаление, настоящата криза тежко удари нашите клиенти - авиокомпаниите, но това - авиокомпаниите да отлагат плащанията си или изобщо да не плащат за аеронавигационно обслужване - категорично не е решение на проблема“, заяви генералният директор на CANSO Саймън Хокард. „Ние трябва да сме сигурни, че не създаваме дългосрочни щети на авиационната система и да избегнем това - решението за една фирма да се превръща в проблем за друга.“

„За разлика от авиокомпаниите, ние не можем да спрем работа и да освободим голяма част от персонала си“, обясни Саймън. „Трябва да продължим да поддържаме нашите дейности да се извършват безопасно, да поддържаме секторите си с нужния персонал, за да гарантираме безопасното преминаване на самолети, включително товарни полети доставящи жизненоважни медицински консумативи и храна. Ние не можем да затворим въздушното  пространство, защото все още имаме полети, макар и в намален обем. Авиокомпаниите и обществото разчитат на ДАНО да предоставят безопасно обслужване, когато трафикът се възстанови и затова, както ДАНО, така и  авиокомпаниите трябва да бъдат поддържани платежоспособни."

Освен че поддържат здравето и безопасността на служителите си, много ДАНО въвеждат и оперативни мерки, целящи подпомагане на индустрията доколкото е възможно, като премахване на ограниченията за съкращаване на маршрутите и увеличаване в максимална степен ефективността на полетите. Въвеждат се и мерки за ограничаване на разходите, но едно намаление на приходите може значително да влоши способността им за безопасно и непрекъснато управление на трафика, когато неизбежно обемите отново се увеличат.

„Управлението на въздушното движение е критична част от нашите национални инфраструктури и трябва да го защитаваме. Трябва да сме сигурни, че не прекъсваме основния поток от приходи, който позволява да се предоставя жизненоважна и безопасна услуга днес и в бъдеще.“, добави Саймън Хокард.

CANSO призовава държавните ръководители вземащи решения да дадат възможност за финансова подкрепа за ДАНО, авиокомпаниите, летищата, обслужващите агенти, всички които биха помогнали за гарантирането на стабилност и устойчивост на цялата авиационна индустрия.