20 години България в Евроконтрол | ДП РВД
27 Юни
2017

20 години България в Евроконтрол

Република България отбеляза 20 години от присъединяването си към ЕВРОКОНТРОЛ. Честването се проведе в рамките на 47-та сесия на Временния съвет на ЕВРОКОНТРОЛ на 22 юни 2017 г. в централата на Агенцията в Брюксел. На събитието присъстваха генералният директор на BULATSA Георги Пеев, главният директор на ГД ГВА Станимир Лешев, делегати на Временния съвет, служители на Агенцията и външни гости.

В рамките на юбилейното събитие България бе представена чрез културна програма, включваща вокално изпълнение на световно известната изпълнителка на автентичен български фолклор Валя Балканска, рекламни видеоклипове и материали.

В приветствието си към българската делегация Франк Бренер, генерален директор на ЕВРОКОНТРОЛ, подчерта ключовата географска роля на България, където се обслужват безопасно и експедитивно над 750 000 полета годишно - цифра, която се очаква да достигне 900 000 през 2022 г.

Главният директор на ГД ГВА Станимир Лешев отбеляза активното участие на България във всички дейности на Агенцията, свързани с осигуряването на безопасно управление на въздушното движение, както и сериозния принос на BULATSA за повишаването на ефективността на системата в международен план.

България е страна-членка на организацията ЕВРОКОНТРОЛ от 1 юни 1997 г. и към днешна дата следва устойчива политика за успешно развитие на европейската система за управление на въздушния трафик. BULATSA е сред най-високо оценените доставчици на аеронавигационно обслужване в Европа по отношение на ефективното използване и гарантирането на капацитета на въздушното пространство.