България, Румъния и Унгария разширяват въздушното пространство за свободно планиране на полетите през нощта | ДП РВД
30 Мар
2017

България, Румъния и Унгария разширяват въздушното пространство за свободно планиране на полетите през нощта

BULATSA заедно с доставчиците за аеронавигационно обслужване на Румъния и Унгария – ROMATSA и HungaroControl, от днес разширяват въздушното пространство за свободно планиране на полетите през нощта в рамките на трите държави.

Проектът SEEN FRA (South-East Night Free Route Airspace) позволява на въздухоплавателните средства да летят свободно между публикувани точки и радионавигационни средства, без да се съобразяват със съществуващата система от въздушни трасета.

Новите правила за планиране на полети значително ще оптимизират маршрутите във въздушно пространство, без ограничения от държавните граници и ще намалят разходите за гориво и вредни емисии от въздухоплаването. Прилагането на концепцията за свободно планиране на полетите ще бъде допълнително разширена към 2019 година чрез премахване на системата от въздушни трасета през цялото денонощие. Свободното планиране на полети е важен елемент от реализирането на инициативата „Единно Европейско Небе“ и достигането на общоевропейските цели за ефективност на въздушното движение.